21 Mart 2013 Perşembe
Moleküler Gastronomi
Moleküler Gastronomi Nasıl doğmuştur?
Mutfakta yeni yaratıcı formlar ve lezzetler geliştirme esasına dayalı moleküler gastronomi yaklaşımı yüzyılımızın en baskın gastronomi ekollerinden biri olma yolundadır. Bu yeni mutfağın en önemli özelliği, teknoloji kullanmak suretiyle malzemelerin moleküler yapılarıyla oynamak ve aynı zamanda da bir araya gelmesi düşünülemeyecek olan malzemeleri birlikte sunmaktır.
Bu kavramın ilk tanımını yapmış olan kişi, Brillat-Savarin’dir. .. Brillat-Savarin, 1725-1826 yılları arasında Fransa`da yaşamış ve `Tadın Fizyolojisi` isimli çok ünlü kitabı yazmış olan ünlü bir `gastronomdur.`. Bu kitap aslında yemek ve lezzet konularına biraz fizik, biraz da kimyacılıkla yaklaşan bir kitap olma özelliğini taşımaktadır. O nedenle moleküler gastronominin ilk temel taşlarından biri olarak düşünülebilir. Brillat-Savarin `e göre gastronomi “insanın beslenmesi ile ilgili olan her şeyin sistematik bir incelemesi” anlamına gelmektedir. Yani, yemekle ilgili her şeydir.
Bu konu ile ilgili bir başka araştırmacı da,1969 yılında Oxford Üniversitesifizik bölümünün başkanlığını yapmakta olanProf. Nicholas Kurti`dir
Sonuç olarak bu kavram ülkemizde yeni olarak yayılmakta olsa bile diğer bazı ülkelerde yıllardır kullanılmaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder